Puno je razloga zašto je upravo testenina najbolji izbor:
• Brzo se priprema
• Može se pripremati u kombinaciji s najrazličitijim drugim namirnicama
• Sastavni je deo piramide zdrave ishrane
• Nutritivno je vredna hrana
• Ima nizak glikemijski indeks
• Lako se vari
• Ima malu količinu mastnoće
• Bogata je proteinima
• Može se pripremati na bezbroj načina: kao samostalo jelo, prilog, salata….
Testenina je hrana s niskim glikemijskim indeksom (GI je ispod 50). Glikemijski indeks odražava brzinu varenja i apsorpcije namirnica koje su bogate ugljenim hidratima. Vrednost GI je između 0 i 100. Prema njemu se namirnice razvrstavaju s obzirom na to kako konzumiranje određene namirnice utiče na podizanje šećera u krvi u poređenju sa referentnom namirnicom, koja je glukoza sa GI=100. Viši GI znaći veće podizanje šećera u krvi.