dry pasta spaghetti with ingredient

11 najčešćih grešaka koje pravite pri kuvanju testenina

Volite testenine? Verovatno će većina odgovoriti potvrdno. Ima više razloga zbog kojih su testenine jedna od najrasprostranjenijih namirnica na svetu. Lako se prave, možete ih kombinovati i sa slanim i sa slatkim dodacima, ukusne su…
Ako želite da skuvate savršene testenine, izbegnite ovih 11 grešaka…

1. Ne koristite dovoljno veliki lonac

Veći lonac zapravo omogućava da kuvate testeninu u dovoljnoj količini vode i da se ona u njoj slobodno kreće, a samim tim i da se i ne slepi

2. Ne solite vodu

Zapravo ne morate soliti vodu u kojoj barite testo, pre nego ona proključa, ali biste trebali da je posolite pošto u nju stavite pastu. U suprotnom, pasta će Vam biti bezukusna. Nemojte se nimalo uzdržavati u soljenju. Količina soli naravno zavisi od ukusa, ali upamtite i da će samo mala količina soli od one koju sipate u lonac završiti i u testenini.

3. Ne mešate testeninu od trenutka dodira sa vodom

Prvih nekoliko trenutaka kuvanja testenine su od ključnog značaja, kako ne bi došlo do lepljenja. I zato je najbolje da pastu potopite u vodu što pre i odmah potom se bacite na njeno mešanje.

4. I ne mešate je redovno tokom procesa kuvanja

Možda Vam se čini napornim i dosadnim, ali je bolje da to uradite nego da na kraju dobijete veliku grudvu od testenine.

5. Ne ostavljate malo vode u kojoj se kuvala pasta pošto je ocedite

Ukoliko pravite sos, iskoristite malo preostale, skrobaste vode u kojoj je bila pasta kako bi sos imao finu, glatku teksturu i kako ne bi bio preredak. Jednostavno ostavite šolju ili dve ovakve vode – i potom istu dodajte sosu. Verovatno Vam neće trebati ni puna šolja, ali bolje je da je sačuvate dovoljno nego da Vam zafali.

6. Ne proveravate dovoljno rano da li je testenina skuvana

Kada ubacite pastu, podesite tajmer na dva minuta pre vremena koje se pominje na ambalaži. Ovo je sjajno vreme da počnete sa proveravanjem i što je još bitnije i sa probom kako biste znali da li je testo skuvano.

7. Ne procedite testenine odmah pošto se skuvaju

Pasta bi trebala da bude al dente, što znači da mora biti skuvana tako da pruža “malo otpora” kada je zagrizete, ne sme biti mekana. Ceđenjem paste odmah posle kuvanja ćete izbeći njeno prekuvavanje onda kada je budete dodali u sos.

8. Ispiranje paste

Osim ukoliko testeninu nećete koristiti za hladnu salatu, ne biste trebali da je ispirate sa vodom pošto je procedite. Ukoliko to činite, skinućete sav skrob sa nje.

9. Ostavljate pastu da „odmori“ u cediljki za testo

Pastu biste trebali dodati sosu odmah pošto je procedite. Što duže odstoji u cediljki za testo, to će se više zalepiti.

10. Ne znate da uparujete tip paste sa vrstom sosa

Uparivanje paste sa sosom je naravno stvar ukusa, ali ovih nekoliko smernica su stvarno dobar izbor ukoliko želite da Vam sos dođe do svog punog izražaja. • Laki sosevi sa teksturom poput pesta naročito dobro se slažu sa rotinijima ili fusilijima, jer sos zaista uspeva da se zadrži na zavojima testnine. • Tanke i duguljaste paste: špagete, lingvini, kapelini se slažu sa laganim sosevima baziranim na maslinovom ulju ili sosevima baziranim na pavlaci (poput karbonara ili maslinovog ulja sa parmezanom i belim lukom) • Uvrnute testenine: fusili, đemeli, rotini se slažu sa lakim sosevima koji imaju teksture (poput pesta) • Cevaste paste: rigatoni, makaroni, pene se slažu sa gustim, mesnatim sosevima koji imaju i komadiće namirnica (poput ragua, ali i gustih soseva od sireva). • Školjkaste paste: končile se slažu sa gustim, mesnatim sosevima sa teksturama (takođe se mogu i puniti).

11. Kuvate sve sastojke zajedno kada pravite jelo u jednoj šerpi

Ako baš žurite ili želite da ograničite broj upotrebljenih sudova, kuvanje testina i sosa u jednoj šerpi i nije loša ideja. Ali to ne znači da sve treba kuvati i istovremeno. Stvari obavljajte u fazama kako biste izbegli prekuvavanje određenih sastojaka jela. Na primer, ukoliko jelo sadrži meso, prvo ga zapecite do braon boje u malo maslinovog ulja i sa solju i biberom. Onda kada se karamelizuje, izvadite ga posude i vratite ga u nju pred sam kraj kuvanja.

Comments are closed.