RECEPTI
Recepti
Testenina sa mesom
Sastojci:
– 400 gr testenine – so, biber, aleva paprika – 300 gr junećeg fileta – jedna šargarepa – 1/2 veze mladog luka – 2 čena belog luka – 150 gr crnog pasulja – 2 kašike maslaca – kašika grožđica – 250 ml supe – kašika senfa – 100 gr kisele pavlake – oko 2 kašike gustina
Preporučujemo – SVEČARSKI široki rezanci
Priprema
- Skuvati testeninu prema uputstvu sa kesice. Meso iseći na trake. Iseckati mladi luk i beli luk. Ocediti pasulj i isprati ga.
- Zagrejati maslac i ispržiti meso, šargarepu isečenu na prutiće, mladi luk i beli luk. Posoliti, pobiberiti, začiniti alevom i senfom. Nakon 4 minuta doliti supu, dodati pasulj i kiselu pavlaku. Krčkati još 5 minuta. Umešati gustin, posoliti, pobiberiti.
- Ocediti testeninu i servirati sa mesom.
Sastojci:
– 350 gr testenine – 2 kašike putera – 2 kašike maslinovog ulja – 3 čena belog luka – prstohvat tucane čili paprike – 450 gr velikih sirovih škampa, oljuštenih i očišćenih, sa repovima – 110 ml suvog belog vina – 400 gr tanko nasečenog paradajza- 20 gr svežeg bosiljka, isečenog na tanke tračice – so i sveže mleveni biber
Preporučujemo – Tonny široke rezance
Priprema
- Kuvajte testeninu prema uputstvu sa kesice.
- U međuvremenu, otopite puter i maslinovo ulje u velikom tiganju na srednje jakoj vatri. Dodajte beli luk i tucanu čili papriku i sotirajte dok ne zamiriše, otprilike jedan minut.
- Dodajte škampe u tiganj i sotirajte dok ne budu skoro gotovi i ne počnu da dobijaju roze boju, od dva do tri minuta. Potom deglazirajte tiganj belim vinom i pustite da se krčka jedan minut. Dodajte paradajz i krčkajte otprilike od četiri do šest minuta, dok ne počne blago da se zgušnjava.
- Ocedite pastu i dodajte je u tiganj zajedno sa bosiljkom. Promešajte sve i začinite po ukusu.
Sastojci:
– 350 gr testenine – 250 gr brokolija – 2 vlašca – 2 kašike kapara – 85 gr zelenih maslina – sok i rendana kora limuna – 200 gr tunjevine u ulju – 1 kašika maslinovog ulja + malo za posipanje
Preporučujemo – TONNY uski rezanci
Priprema
- Kuvati testeninu u slanoj vodi, prema uputstvu sa kesice. Za to vreme, isecite brokoli na male bukete. Dodajte brokoli i ostavite da ključa još 4 minuta.
- Dok se testenina i brokoli kuvaju, iseckajte vlašac i pomešajte ga sa prepolovljenim maslinama bez koštica, kaparima, tunjevinom, korom i sokom limuna.
- Ocedite vodu iz testenine i brokolija i dodajte ih u činiju sa tunjevinom. Sipajte maslinovo ulje i dobro izmešajte.
- Pre služenja, pospite odozgo sa još malo maslinovog ulja, dok se ljubiteljima ljutih ukusa preporučuje dosta bibera, čiji se ukus odlično slaže uz ovu pastu.
Sastojci:
– 500 gr testenine – 150 gr šargarepe – 100 gr praziluka – 100 gr čeri paradajza – 1 veća tikvica – 100 gr pršute ili šunke isečene na tanke listiće – 4 jaja – 50 gr brašna – muskatni oraščić – 80 gr sira ribanca – vezica peršuna – so, biber
Preporučujemo – TONNY spirale
Priprema
- Testeninu skuvajte u dosta slane vode, prema uputstvu sa kesice i ocedite. Rernu zagrejte na 180° C. Šargarepu isecite na sitne kockice, tikvicu narendajte, a šunku isecite na tračice. Jaja razmutite s brašnom pa smesu začinite solju, biberom i muskatnim oraščićem.
- Izmešajte testeninu, šargarepu, tikvicu, pršutu i smesu od jaja i brašna, sve istresite u namašćenu vatrostalnu posudu i pecite 25-35 minuta.
- Nakon 15 minuta pečenja pospite jelo sirom pa vratite u rernu. Listiće peršuna krupnije naseckajte, pospite po musaki i poslužite.
Sastojci:
– kuvani pileći file (4 šnicle) – 450 gr testenine – 220 ml italijanskog preliva za salatu – paradajz iseckan
Preporučujemo – TONNY spirale
Priprema
- Iseckajte kuvanu piletinu na sitne delove i prelijte sa 2/3 italijanskog preliva za salatu i dobro promešajte.
- Testeninu kuvajte prema uputstvu sa kesice i iscedite. Dodajte testeninu piletini i pažljivo promešajte. Sipajte ostatak preliva i iseckan paradajz.
Sastojci:
– 2 kašike maslinovog ulja – 6 režnjeva slanine – 3 čena belog luka – 2 glavice crnog luka – veza celera – 2 šargarepe – 1 kg mlevene junetine – 2 čaše crvenog vina – 800 gr paradajz sosa – 2 lista lovora – so – biber – 800 gr testenine – parmezan za posipanje
Preporučujemo – SVEČARSKI uzani rezanci
Priprema
- Zagrejte maslinovo ulje u dubokom tiganju ili šerpi i pržite iseckanu slaninu dok ne poprimi zlatnu boju. Dodajte iseckan crni i beli luk i pržite dok luk ne omekša. Pojačajte temperaturu i dodajte mleveno meso. Kada se meso isprži dodajte vino i kuvajte dok se količina tečnosti ne smanji za trećinu. Smanjite temperaturu i umešajte paradajz, začine i celer.
- Poklopite šerpu i kuvajte na blagoj vatri oko 1 – 1,5 sat dok se sos ne zgusne, povremeno mešajući.
- Testeninu skuvajte u posoljenoj vodi, prema uputstvu sa kesice. Procedite i podelite u tanjire. Preko paste stavite parmezan, a zatim sos. Preko sosa možete staviti sir i biber.
Sastojci:
– 500 gr testenine – 300 gr pilećeg filea – 6 dl kisele pavlake – 300 gr šampinjona – so – origano – parmezan – 100 gr kačkavalja – 150 gr feta-sira
Preporučujemo – SVEČARSKI široki rezanci
Priprema
- Iseckajte piletinu na kockice, posolite i pospite origanom, pa je pržite dok ne porumeni, a onda dodajte šampinjone iseckane na listiće. Kada se sve uprži (nestane vode), dodajte pavlaku.
- Testeninu skuvajte prema uputstvu sa kesice i procedite. Servirajte je i prelijte sosom, pospite malo rendanim kačkavaljem, kockicama feta-sira, i na kraju obilno pospite rendanim parmezanom.
Sastojci:
– po 80 gr šargarepe, praziluka i celera – 300 gr paradajza – vlašac – čen belog luka – 2 kašike maslinovog ulja – 200 gr mlevenog mesa – 2 kašike paradajz pirea – so, biber – 125 ml crnog vina – kašika mediteranskog začinskog bilja – 400 gr testenine – 60 gr parmezana
Preporučujemo – TONNY makarone
Priprema
- Oprati šargarepu, oguliti, sitno iseći. Praziluk i celer očistiti, oprati, sitno iseći. Ostaviti nekoliko listića celera za garniranje. Paradajz preliti vrelom vodom oljuštiti, izvaditi semenke i iseći u kockice.
- Vlašac i beli luk oljuštiti, iseckati. Dinstati na ulju. Dodati mleveno meso, pa izdinstati. Povrće zajedno dinstati oko 3 minuta.
- Dodati pararajz pire, posoliti i pobiberiti. Usuti vino, pa kuvati oko 30 minuta. Na kraju dodati začinsko bilje.
- Testeninu kuvati u slanoj vodi, prema uputstvu sa kesice. Ocediti, osušiti i pomešati sa sosom bolonjeze. Pre serviranja posuti rendanim parmezanom i ukrasiti listićima celera ili bosiljka.
Sastojci:
– 500 gr testenine – so – 1 kg paradajza – 2 čena belog luka – ljuta papričica – 100 gr slanine (pančete) – 2 kašike maslinovog ulja – biber – kašičica naseckanog peršuna – 40 gr rendanog parmezana
Preporučujemo – TONNY uski rezanci
Priprema
- Testeninu skuvajte u slanoj vodi, prema uputstvu sa kesice.
- Paradajz prelijte ključalom vodom, oljuštite i presecite na četiri dela, uklonite koštice i naseckajte. Beli luk oljuštite i naseckajte. Papričicu rasecite po dužini, uklonite semenke, i iseckajte što sitnije.
- Slaninu nasecite na trakice, pa je zajedno sa papričicom i belim lukom prodinstajte na vrućem ulju. Umešajte paradajz i dinstajte još pet minuta. Posolite i pobiberite. Testeninu ocedite, dodajte paradajzu i kratko zagrejte, promešajte i raspodelite na tanjire. Pospite peršunom i parmezanom.
Sastojci:
– 4 paradajza – 2 crvene paprike – 2 glavice crnog luka – 4 čena belog luka – 400 gr rezanaca – so – 4 kašike maslinovog ulja – 400 gr mešanog mlevenog mesa – 2 kašike paradajz pirea – biber – 200 ml supe (kocka)
Preporučujemo – SVEČARSKI široki rezanci
Priprema
1. Preliti paradajz vrelom vodom, oljuštiti mu kožicu, odvojiti semenke i meso iseckati na kockice. Papriku očistiti od semenki i belih kožica, pa je iseckati takođe na kockice. Iseckati sitno i beli luk.
2. Skuvati rezance prema uputstvu sa kesice u dosta slane vode. Zagrejati ulje u tiganju i ispržiti meso i luk. Dodati paradajz pire, posoliti, pobiberiti i dodati paradajz i papriku. Naliti supu i sve krčkati oko 10 minuta na tihoj vatri. Izmešati sos i rezance i servirati, po želji ukrašeno listovima peršuna, bosiljka ili posuto parmezanom.
Sastojci:
– 400 gr testenine – 1 kašika maslinovog ulja – 120 gr seckane dimljene slanine – 1 seckani crni luk – 1 seckani beli luk – 2 kašicice slatke mlevene paprike – 800 gr seckanog paradajza – rendani parmezan
Preporučujemo – SVEČARSKI uzani rezanci
Priprema
- U velikoj posudi kuvajte testeninu prema uputstvu sa kesice. U međuvremenu, zagrejte ulje u dubokom tiganju koji se ne lepi i propržite slaninu 3-4 minuta, dok ne postane hrskava. Dodajte seckani crni i beli luk i mlevenu papriku, pa pržite još minut.
- Dodajte seckani paradajz, pustite da proključa i da vri oko 5 minuta, dok se masa ne zgusne. Dok se kuva, mešajte često, dodirujući dno kašikom.
- Ocedite pastu, po želji posolite i pomešajte sa sosom. Po želji, dok sipate u posude za posluženje, pospite odozgo rendani parmezan.
Sastojci:
– 500 gr spanaća – 1 crvena paprika – 2 čena belog luka – 1 glavica luka – 300 gr dimljenog lososa – 500 gr testenine – 3 kašike maslaca – 250 ml belog vina – 100 gr kisele pavlake – so – biber
Preporučujemo – SVEČARSKI uzani rezanci
Priprema
- Očistiti, oprati i posušiti spanać. Iseći papriku na prutiće. Iseckati beli i crni luk. Iseći lososa na kocke. Skuvati testeninu prema uputstvu sa kesice.
- Zagrejati maslac i prodinstati luk. Dodati beli luk, posoliti, pobiberiti i začiniti čilijem. Dodati spanać i papriku. Kad spanać splasne, začiniti još jednom. Nakon 3 minuta naliti belo vino i krčkati daljih 2 minuta. Umešati kiselu pavlaku i losos, pa ostaviti još malo na vatri.
- Procediti testeninu i umešati ih u preliv.
Sastojci:
– 80 gr pinjola – 80 gr sremuša – 120 ml maslinovog ulja – 80 gr parmezana – so – biber – 400 gr testenine – 200 gr pilećeg fileta – peršun
Preporučujemo – TONNY uski rezanci
Priprema
- Prepeći pinjole u tiganju bez ulja. Umesto pinjola možete da dodate i orahe, bademe, kao i semenke suncokreta ili oljuštene semenke bundeve.
- Iseći sremuš na krupno.
- Sremuš i pinjole usitniti u blenderu, uz dodatak ulja. Umešati parmezan, posoliti i pobiberiti po ukusu.
- Ispržiti filete i iseckati ih na sitno.
- Skuvati testeninu u dosta slane vode, prema uputstvu sa kesice. Procediti i sačuvati malo tečnosti od kuvanja. Izmešati testeninu, tečnost od kuvanja, piletinu i pesto od sremuša. Servirati uz parmezan, po želji i ukrasiti peršunom.
Sastojci:
– 500 gr testenine – 2 čena belog luka – 1 glavica luka – 2 konzerve tunjevine (u vodi) – so – 3 kašike putera – biber – 250 ml belog vina – 100 gr kisele pavlake – svež peršun
Preporučujemo – SVEČARSKI široki rezanci
Priprema
- Zagrejati puter i prodinstati sitno iseckan luk. Dodati tunjevinu (dobro oceđenu) i propasiran beli luk, posoliti i pobiberiti. Nakon nekoliko minuta naliti belo vino i krčkati daljih 2 minuta. Umešati kiselu pavlaku.
- Skuvati testeninu u slanoj vodi, prema uputstvu sa kesice. Ocediti i izmešati sa sosom. Servirati ukrašeno svežim peršunom.
Sastojci:
– 350 gr testenine – so – biber – glavica luka – čen belog luka – 400 gr mešanih pečuraka (vrganja, bukovača, lisičarki) – ćureći file – 2 kašike maslinovog ulja – 2 grančice majčine dušice – 2 kašike balzamiko sirćeta – 250 gr pavlake
Preporučujemo – TONNY široki rezanci
Priprema
- Testeninu skuvajte u slanoj vodi, prema uputstvu sa kesice. Beli i crni luk nasecite na kockice. Očistite pečurke i isecite ih na komade. File isecite na kockice.
- U tiganju zagrejte dve kašike ulja, pa prodinstajte crni i beli luk. Dodajte pečurke i listiće majčine dušice, propržite ih, pa potom izvadite iz tiganja. Preostalo ulje zagrejte u masnoći od prženja, pa propržite na njoj meso. Vratite pečurke i sve začinite. Sipajte sirće i zakuvajte. Dodajte pavlaku i još malo kuvajte. Izvadite majčinu dušicu i začinite po želji. Testeninu ocedite i poslužite sa sosom. Po želji ukrasite svežim grančicama majčine dušice.
Sastojci:
– 300 gr svinjskog buta, isečen na tračice – 300 gr testenine – kašičica kima – pola kašičice soli – pola kašičice bibera – kašika ulja – 3 čena belog luka, usitnjena – šolja bistre pileće supe – 1 dl soka od ceđene pomorandže – 2 kašike jabukovog sirćeta – kašičica smeđeg šećera – 2 šargarepe – kašika gustina – struk mladog luka
Preporučujemo – SVEČARSKI široki rezanci
Priprema
- U posudi srednje veličine pomešajte kim, so i biber. Dodajte meso i dobro promešajte.
- U tiganju zagrejte ulje i dodajte začinjeno meso i beli luk. Pržite na tihoj vatri oko 2 minuta.
- U manjoj posudi pomešajte 3/4 šolje pileće supe, sok od pomorandže, sirće i smeđi šećer. Smesu dodajte mesu i belom luku. Dodajte i iseckanu šargarepu, i kada počne da vri, smanjite temperaturu. Kuvajte oko 8 minuta.
- Gustin dodajte ostatku pileće supe i promešajte. Konstantno mešajući sipajte smesu sa gustinom mesu kako bi se jelo zgusnulo. Dodajte i iseckan mladi luk. Sačekajte da provri, smanjite temperatruru i ostavite da struji oko minut.
- Testeninu skuvajte prema uputstvu i procedite, a zatim pomešajte sa pripremljenim mesom.
- Poslužite pastu sa mesom i dekorišite po želji.
Sastojci:
– 350 gr testenine – so – 200 gr praške šunke – ljuta papričica – 2 kašike maslaca – 2 kašike maslinovog ulja – krupno mleveni biber – parmezan
Preporučujemo – SVEČARSKI uzani rezanci
Priprema
- Skuvati rezance prema uputstvu sa pakovanja u dosta slane ključale vode i dobro ih ocediti.
- Iseći šunku na trake ili kockice. Očistiti ljutu papričicu i iseckati je na sitne kockice.
- Zagrejati maslac i ulje, na masnoći propržiti papričicu i rezance. Dodati šunku i pržiti još malo. Posoliti, pobiberiti i servirati na tanjire. Posuti sveže izrendanim parmezanom. Uz ovo jelo odlično se slaže sveža hrskava salata i prepečeni beli hleb.
Sastojci:
– 600 gr testenine – 50 gr maslaca – 50 gr brašna – 600 ml mleka – 250 gr kačkavalja – 320 gr tunjevine – 330 gr kukuruza šećerca – kašika peršuna
Preporučujemo – TONNY makarone
Priprema
- Testeninu kuvajte oko 2 minuta kraće nego što je označeno na pakovanju. Rernu uključite na 180 C.
- Na umerenoj vatri otopite maslac i umešajte brašno, stalno mešajući da se ne pojave grudvice. Nakon jednog minuta postepeno dodajte mleko i mešajte dok ne dobijete gust beli sos. Sklonite sa šporeta i dodajte narendan kačkavalj, ostavite samo dve kašike kačkavalja sa strane.
- Procedite pastu, dodajte joj beli sos, tunjevinu, šećerac i peršun, dodjate još začina po želji. Sve prebacite u pleh ili vatrostalnu posudu i preko stavite ostatak narendanog kačkavalje. Pecite u zagrejanoj reni dok kačkavalj ne porumeni.
Sastojci:
– 400 gr testenine – so – 1 veza peršuna – 1 veza celera – 250 gr koktel paradajza – 1 čen belog luka – 150 gr pilećeg fileta – 2 kašike putera – biber – 150 gr parmezana – 250 ml neutralne pavlake
Preporučujemo – TONNY spirale
Priprema
- Skuvati testeninu po uputstvu s pakovanja. Iseckati začinsko bilje. Paradajz iseći na četvrtine ili polovine, zavisi od veličine. Iseckati beli luk. Šunku iseći na tanke trake ili kockice. Zagrejati rernu na 180 stepeni.
- Zagrejati maslac, pa propržiti začinsko bilje, meso, paradajz i beli luk. Začiniti prema ukusu. Procediti testeninu i presuti ih u nauljenu vatrostalnu posudu. Rasporediti preko prodinstano povrće i meso.
- Razmutiti sir i pavlaku, posoliti i pobiberiti. Preliti i staviti da se zapeče (oko 10 minuta).
Sastojci:
– 300 gr makarona – 250 gr sira – 200 ml mleka – 3 jaja – susam – 1 glavica luka -ulje – začin – mlevena slatka paprika – biber – 200 gr šunke
Preporučujemo – TONNY makarone
Priprema
- Glavicu luka iseckati, i ispržiti na ulju. Dodati začin i mlevenu slatku papriku.
- Makarone kuvati prema uputstvu sa kesice, a zatim ih procediti.
- Sir izgnječiti, dodati jedno jaje i izmešati, zatim pola sira dodati u makarone.
- Tepsiju namazati uljem i sipati pola makarona. Zatim dodati proprženu šunku,pa ostatak drugog dela makarona. U ostatak sira dodati ostala dva jaja i mleko. Preliti preko makarona. Posuti semenkama.
- Peći na 200 stepeni oko 30 – 35 min. Služiti toplo….
Testenina bez mesa
Sastojci:
– 450 gr testenine – kašičica usitnjenog belog luka – 3 kašike rendanog parmezana – 4 kašike maslinovog ulja
Preporučujemo – TONNY makarone
Priprema
- U šerpu sipajte vodu, posolite i kuvajte dok ne počne da vri. Dodajte testeninu i kuvajte 8 minuta. Nakon toga procedite testeninu.
- U tiganju blago propržite beli luk na malo ulja.
- Dodajte testenini beli luk, maslinovo ulje i parmezan. Sve dobro promešajte.
Sastojci:
– 1/2 kašičice maslinovog ulja – 85 gr makarona – struk mladog luka, iseckan – 85 gr kukuruza šećerca – 85 gr graška – 1 crvena paprika (iseckana) – 2 jajeta – 150 ml mleka – 1 kašika majčine dušice – 50 gr kačkavalja – 2 kašike parmezana
Preporučujemo – TONNY makarone
Priprema
- Rernu zagrejte na 190 C. Maslinovim uljem nauljite posudu za pečenje.
- Testeninu kuvajte u slanoj kipućoj vodi, prema uputstvu sa kesice. Dodajte povrće i kuvajte još 2 do 3 minuta dok pasta i povrće ne omekšaju. Procedite sve, a zatim sipajte u posudu za pečenje.
- Umutite jaja i mleko, a zatim dodajte i majčinu dušicu. Pomešajte rendani kačkavalj i parmezan i dodajte smesi sa jajima (ostavite malo mešavine sira sa strane). Posolite i pobiberite po ukusu. Sve to sipajte u pleh i pomešajte sa ostatkom fila. Ostatak sira stavite preko jela.
- Pecite u zagrejanoj reni oko 40 minuta.
Sastojci:
– 3 kašike maslinovog ulja – 4 čena belog luka – 1 manji luk, iseckan – 800 ml konzerviranog paradajza – 1 veza zelja, očišćenog – šaka svežeg bosiljka – 500 gr testenine – 4 šolje vode (960 ml) – 100 gr rendanog kačkavalja – so – biber – aleva paprika – tucana paprika
Preporučujemo – SVEČARSKI uzani rezanci
Priprema
- U velikoj šerpi zagrejte ulje, pa na njemu prodinstajte crni i beli luk oko 3 minuta. Zatim dodajte sve preostale sastojke, prelijte sa 4 šolje vode, stavite začine, posolite i sačekajte da provri.
- Kada provri, nastavite da kuvate 2 – 3 minuta, povremeno mešajući. Kada je gotovo, neće biti potrebe da se bilo šta cedi, jer će testenina da upije tečnost , a pasta će biti spremna za služenje.
- Dodajte rendani kačkavalj i uživajte u brzoj večeri. Ako želite da ovu večeru učinite malo jačom, dodajte 150 gr iseckane i propržene slaninice.
Sastojci: – 450 gr testenine – 3 šargarepe, oljuštene i isečene na tanke trake – 2 tikvice srednje veličine, isečene na trake – 1 crni luk, sitno iseckan – 1 žuta paprika, iseckana na trake – 1 crvena paprika, iseckana na trake – 2 kašike maslinovog ulja – so – kašika bibera – 15 čeri paradajza, prepolovljena – 3 kašike rendanog parmezana – začini po želji (bosiljak, majčina dušica, ruzmarin, žalfija…) Preporučujemo – TONNY spirale Priprema
- Rernu zagrejte na 220 stepeni.
- U plehu pomešajte ulje, povrće, posolite, pobiberite i dodajte začine. Polovinu povrća prebacite u drugi pleh i ravnomerno rasporedite. Pecite povrće u zagrejanoj rerni i dok šargarepa ne omekša, oko 20 minuta. Nakon 10 minuta pečenja promešajte povrće.
- Testeninu kuvajte u kipućoj posoljenoj vodi, prema uputstvu sa kesice. Procedite je, ali ostavite jednu šolju vode u kojoj se kuvala testenina.
- Pomešajte u velikoj činiji kuvanu testeninu i pečeno povrće, a zatim dodajte paradajz i čašu vode u kojoj se kuvala pasta. Po želji začinite testeninu i pospite je parmezanom.
Sastojci:
– 400 gr testenine – 400 gr sremuša – 1 crni luk – 3 kašike putera – 250 gr rikota sira, ili krem sira – 10 kašika slatke pavlake – biber – so – muskatni oraščić
Preporučujemo – TONNY široki rezanci
Priprema
- Oprati sremuš i tako mokrog ga ubaciti u šerpu i kuvati 2 minuta, da splasne. Izvaditi sremuš i iseći ga na krupno. Iseckati luk i ispržiti ga na kašiki putera. Pomešati 200 gr rikote sa 4 kašike slatke pavlake, pa umešati luk i sremuš. Posoliti, pobiberiti i dodati muskatni oraščić.
- Skuvati testeninu prema uputstvu sa kesice. Procediti testeninu i pomešati je sa pripremljenim sremušem. Ostatak rikote i slatke pavlake prokuvati i preliti preko paste. Po želji ukrasiti sremušem i parmezanom.
Sastojci:
– 500 gr testenine – 300 gr paradajza – 2 kašike maslinovog ulja – 2 kašike mlevenog belog luka – crni luk – 3 lista bosiljka – so i biber – parmezan
Preporučujemo –
Tonny široke rezance
Priprema
- U veliku šerpu stavite testenine, paradajz, maslinovo ulje, beli luk, crni luk, 2 lista bosiljka,so i biber po ukusu, i sve to preliti vodom.
- Pustite da provri uz često mešanje. Neka se kuva 10 minuta ili dok voda skoro potpuno ne ispari.
- Izvadite testeninu, iscedite i služite na tanjir. Dodajte još soli i bibera ukoliko je potrebno, pa narendajte parmezan i dodajte iseckan list bosiljka. Po želji možete dodati i komadiće fete.
Sastojci:
– 400 gr testenine – so – 1 glavica luka – 2 čena belog luka – 1 crvena ljuta papričica – 1 kašika hladno ceđenog maslinovog ulja – 450 gr spanaća – biber – 1 kašičica soka od limuna – 150 gr ovčjeg masnog sira
Preporučujemo – TONNY široki rezanci
Priprema
- Testeninu kuvati prema uputstvu sa kesice. Iseckati crni i beli luk. Očistiti papričicu od semenki i takođe je iseckati.
- Zagrejati ulje u širokoj šerpi i propržiti crni i beli luk. Dodati sitno naseckan spanać i propržiti ga par minuta.
- Procediti testeninu i izmešati je sa iseckanom ljutom papričicom i polovinom sira. Začiniti sokom od limuna.
- Istopiti ostatak sira u šeripici. Servirati pastu u tanjire pa preliti sirom i pripremljenim spanaćem.
Sastojci:
– 600 gr špargli – 500 gr makarona – 400 gr koktel paradajza – 50 gr krem sira – 200 gr ekstra masne kisele pavlake – 1 veza bosiljka – nekoliko listova rukole – so – biber
Preporučujemo – TONNY makarone
Priprema
- Oprati špargle i drške odseći u donjoj trećini. Preseći ih na prutiće duge 3 cm. Bariti špargle oko 12 minuta u ključaloj slanoj vodi. Procediti, ohladiti kratko pod mlazom vode sa česme i dobro ocediti. Koktel paradajz očistiti, oprati i iseći na polovine ili četvrtine.
- Za sos izmešati krem sir, kiselu pavlaku, so i biber. Bosiljak oprati, posušiti i iscepkati listiće. Ostaviti nekoliko listića sa strane, a ostale sitno iseckati i umešati u sos od sira i pavlake.
- Testeninu kuvajte prema uputstvu sa kesice i nakon toga je procedite.
- Izmešati špargle, pastu, paradajz i sos. Servirati posuto listićima bosiljka. Uz pastu poslužiti belo vino.
Sastojci:
– 2 tikvice srednje veličine – 60 ml devičanskog maslinovog ulja – 4 čena seckanog belog luka – 450 gr testenine – 45 gr rendanog parmezana – so – biber
Preporučujemo – Tonny široke rezance
Priprema
- Tikvice izrendajte tako da dobijete dugačke trake, nalik špagetama. Izrendane ih rasporedite po papirnim ubrusima, kako bi izvukli višak vode.
- U velikom tiganju zagrejte maslinovo ulje na srednjoj temperaturi. Dodajte beli luk i malo propržite, a zatim dodajte i rendane tikvice. Pržite sa tikvicama 7 do 10 minuta. Po želji dodajte so i biber.
- Na kraju, dodajte i vruću testeninu koje ste prethodno kuvali prema uputstvu sa kesice i ocedili. Odozgo pospite rendani parmezan, a po želji možete dodati i druge začine, poput origana ili malo peršuna, kao i povrće, poput šargarepe ili paradajza.
Sastojci:
– 2 crna luka – 250 gr kačkavalja ili srednje starog belog sira – 500 gr testenine – so – 50 gr putera – crni, mleveni biber
Preporučujemo – TONNY spirale
Priprema
- Luk oljuštiti i iseći na kolutiće, a sir narendati.
- Zagrejati rernu na 150 stepeni.Testeninu kuvati prema uputstvu sa kesice, pa ostaviti da se ocedi, a onda, naizmenično sa sirom, ređati u vatrostalnu činiju. Posoliti i pobiberiti. Zapeći u prethodno zagrejanoj rerni. Luk propržiti na puteru, pa time, pred služenje, preliti zapečenu sirnicu.
Sastojci:
– glavica luka – čen belog luka – 2 crvene paprike – 3 kašike maslinovog ulja – 400 gr nabubrelih sojinih ljuspica – kašičica cimeta – kašičica aleve paprike – 1/2 kašičice kima – so – biber – 50 gr seckanih badema – 2 kašike grožđica – 100 ml belog vina – 500 ml domaćeg kuvanog paradajza – 400 gr testenine – 2 kašike peršuna ili bosiljak za dekoraciju
Preporučujemo – TONNY uski rezanci
Priprema
- Iseckati crni i beli luk. Papriku iseći na kockice.
- Zagrejati ulje i propræiti ljuspice. Dodati crni i beli luk, kao i papriku. Pržiti 15 minuta, posuti cimetom, alevom paprikom, kimom, solju i biberom. Dodati bademe, grožđice, belo vino i paradajz, izmešati i krčkati 5 minuta. Kuvati testeninu prema uputstvu sa kesice i zatim procediti.
- Testeninu servirati sa sosom, posute peršunom ili bosiljkom.
Sastojci:
– 1,5 kg paradajza – 2 kašike maslinovog ulja – 2 glavice crnog luka – 1/4 kašičice praška za pecivo – 2 čena belog luka – kašičica šećera – so – biber – veza bosiljka – kašičica šećera – kašika peršuna – 400 gr testenine
Preporučujemo – TONNY uski rezanci
Priprema
- Paradajz potopite na nekoliko minuta u vrelu vodu kako biste ga lakše oljuštili. Kad skinete ljusku, iseckajte ga sitno.
- Na maslinovom ulju propržite sitno seckan crni luk, posolite i dinstajte ga povremeno dolivajući vrlo malo vode (uspite je tek kad vam deluje da će se luk zalepiti za dno šerpe ili zagoreti). Luk mora sasvim da se istopi, a da biste to brže postigli, dodajte i malo praška za pecivo. Gotovo je kad luk postane zlatno-žut (skoro svetlobraon) i kašast. Tad dodajte paradajz seckan na kockice, sipajte čašu vode i dinstajte na laganoj vatri sat i po dodajući vodu po potrebi. Tokom kuvanja stavite i sitno seckan ili drobljen beli luk, šećer. Neki minut pre kraja kuvanja umešajte sitno seckan bosiljak, a kad sos mileneze skinete s vatre, dodajte i biber i sitno seckan peršun.
- Testeninu kuvajte prema uputstvu sa kesice i nakon toga procedite.
- Skuvan sos prelijte preko skuvanih testenina.
Sastojci:
– 400 gr testenine – tikvica – pavlaka – trouglića topljenog sira – malo mleka – parmezan- so – biber – ulje
Preporučujemo – Tonny široke rezance
Priprema
- Tikvicu isecite na kockice ( ili izrendajte ) i propržite u vrelom ulju. Posolite i pobiberite po ukusu.
- Topljeni sir razmutite u šolji mleka pa dodajte tikvicama. Neka se sve zajedno malo prokrčka.
- Testeninu posebno kuvajte prema uputstvu sa kesice i nakon toga procedite
- Sjedinite sos sa testeninom i dodajte 1 pavlaku.
- Služite dok je još toplo.
- Odozgo pospite parmezanom.
Sastojci:
– 400 gr testenine – so – biber – luk – 4 mlada luka – 2 kašike maslinovog ulja – 300 ml supe od povrća – 200 ml pavlake – muskat – 2 kašike gustina – 100 gr gorgonzole – 70 gr parmezana – 50 gr pekorina – 100 gr rikote
Preporučujemo – TONNY uski rezanci
Priprema
- Testeninu kuvati u osoljenoj vodi, prema uputstvu sa kesice. Dobro ih ocediti.
- Za sos oljuštiti luk i sitno ga iseckati. Mladi luk očistiti, oprati, iseći u tanke kolutove. Zagrejati maslinovo ulje u tiganju, pa propržiti stari i mladi luk.
- Dodati supu i kiselu pavlaku. Promešati, pustiti da sos prokuva, pa dobro začiniti solju, biberom i muskatom. Lagano zgusnuti dodajući gustin.
- Gorgonzolu iseći na komadiće, a parmezan i pekorino (tvrdi ovčji sir) sitno izrendati. Gorgonzolu, 50 gr rendanog parmezana, pekorina i rikote – dodati u sos i stalno mešajući pustiti da se zgusne u krem.
- U sos dodati kuvane rezance, promešati pažljivo, zagrejati i još jednom dodatno začiniti. Sve na dekorativan način rasporediti na tanjire, pa posuti preostalim rendanim parmezanom.
Sastojci: – 500 gr testenina – 200 gr mlevenog maka – 100 gr šećera u prahu
Preporučujemo – SVEČARSKI široki rezanci
Priprema
- Rezance kuvati 2 – 3 minuta u velikom loncu, u slanoj kipućoj vodi, nakon toga ih procediti.
- Dodati mleveni mak i šećer u prahu. Rezance služiti tople.
Sastojci:
– 8 paradajza – 3 crvene paprike – 8 čenova belog luka – 400 gr testenine – so – biber – kašika maslinovog ulja – kašičica šećera – 75 gr svežeg sira – 2 kašike vlašca
Preporučujemo – TONNY spirale
Priprema
- Paradajz kratko prokuvajte u kipućoj vodi da mu napukne kora, oljuštite ga, izvadite koštice pa ih narežite na kocke. Papriku očistite i narežite na tračice, a beli luk oljuštite.
- Testeninu kuvajte prema uputstvu sa kesice. Ugrejte ulje i pržite beli luk dok ne porumeni, pa ga izvadite. Na istu masnoću stavite papriku i pržite je 5 minuta. Dodajte paradajz i beli luk pa začinite solju, biberom i šećerom.
- Testeninu ocedite i pomešajte s umakom od povrća, pospite sve sirom i vlašcem i poslužite.
Sastojci:
– 400 gr testenina – 1 čen belog luka – pola vezice bosiljka – 100 gr oraha – 100 ml ulja repice – 2 kašike rendanog parmezana – 1 kašika putera – so – biber
Preporučujemo – TONNY makarone
Priprema
- Testeninu kuvajte prema uputstvu sa kesice i nakon toga procedite.
- Beli luk i bosiljak krupnije naseckajte pa ih sa orasima i malo ulja izmiksujte štapnim mikserom. Polako potom umiksujte ostatak ulja dok ne nastane gust zeleni sos. Na kraju umešajte parmezan i po želji posolite i pobiberite.
- U širokom tiganju zagrejte maslac, ubacite oceđene rezance i dodajte pesto.
Sastojci:
– 350 gr testenine – 800 gr paradajza – 1 kašika putera – 2 seckana vlašca – so – 1 sitno seckan čen belog luka – prstohvat mlevene paprike – 125 ml votke – 150 gr slatke pavlake – 100 gr rendanog parmezana – šaka svežeg lišća bosiljka
Preporučujemo – TONNY makarone
Priprema
- Kuvajte testeninu u slanoj vodi, prema uputstvu sa kesice. Ocedite, ali sačuvajte malo vode u posebnoj posudi. Operite paradajz, odstranite sredinu i izgnječite rukama.
- Puter otopite u velikoj posudi, na srednjoj temperaturi. Dodajte vlašac i propržite, povremeno mešajući dok blago ne omekša. Neka se prži oko 3 minuta, a zatim dodajte beli luk i mlevenu papriku i pržite oko 30 sekundi. Sklonite sa vatre i umešajte votku, paradajz i posolite po ukusu.
- Vratite šerpu na ringlu i ostavite da se krčka, mešajte često sve dok se alkohol ne iskuva (oko 7 minuta). Dodajte slatku pavlaku i kuvajte sos oko 3 minuta, dok se lepo ne zgusne. Na kraju, umešajte i parmezan i bosiljak.
- Pomešajte pastu sa sosom i dobro izmešajte i, ukoliko je potrebno, razredite malo vodom od testenine koju ste sačuvali. Probajte i po potrebi dosolite. Po želji, kada sipate pastu u činije za služenje, pospite odozgo dodatnim parmezanom i bosiljkom.
Sastojci:
– 500 gr testenina – 300 gr šampinjona – 200 gr lisičarki – 100 gr vrganja – 150 gr polutvrdog sira – 400 ml pavlake za kuvanje – 2 čena belog luka – so – maslinovo ulje
Preporučujemo – SVEČARSKI uzani rezanci
Priprema
- Kuvajte rezance prema uputstvu sa kesice i nakon toga procedite.
- Na maslinovom ulju kratko propržite beli luk, pa kad zamiriše, dodajte iseckane pečurke. Začinite po ukusu, dinstajte pečurke dok sva voda ne ispari, pa dodajte pavlaku za kuvanje i sir i dobro promešajte. Sklonite sa šporeta i u sos dodajte rezance.