Testenina sa mesom

File sa testeninom

 

Sastojci:

– 400 gr testenine – so, biber, aleva paprika – 300 gr junećeg fileta – jedna šargarepa – 1/2 veze mladog luka – 2 čena belog luka – 150 gr crnog pasulja – 2 kašike maslaca – kašika grožđica – 250 ml supe – kašika senfa – 100 gr kisele pavlake – oko 2 kašike gustina

 

Preporučujemo       – SVEČARSKI široki rezanci

 

Priprema

  1. Skuvati testeninu prema uputstvu sa kesice. Meso iseći na trake. Iseckati mladi luk i beli luk. Ocediti pasulj i isprati ga.
  2. Zagrejati maslac i ispržiti meso, šargarepu isečenu na prutiće, mladi luk i beli luk. Posoliti, pobiberiti, začiniti alevom i senfom. Nakon 4 minuta doliti supu, dodati pasulj i kiselu pavlaku. Krčkati još 5 minuta. Umešati gustin, posoliti, pobiberiti.
  3. Ocediti testeninu i servirati sa mesom.

 

Testenina sa škampima, paradajzom i bosiljkom

 

Sastojci:

– 350 gr testenine – 2 kašike putera – 2 kašike maslinovog ulja – 3 čena belog luka – prstohvat tucane čili paprike – 450 gr velikih sirovih škampa, oljuštenih i očišćenih, sa repovima – 110 ml suvog belog vina – 400 gr tanko nasečenog paradajza- 20 gr svežeg bosiljka, isečenog na tanke tračice – so i sveže mleveni biber

 

Preporučujemo       – TONNY bigoli

 

Priprema

  1. Kuvajte testeninu prema uputstvu sa kesice.
  2. U međuvremenu, otopite puter i maslinovo ulje u velikom tiganju na srednje jakoj vatri. Dodajte beli luk i tucanu čili papriku i sotirajte dok ne zamiriše, otprilike jedan minut.
  3. Dodajte škampe u tiganj  i sotirajte dok ne budu skoro gotovi i ne počnu da dobijaju roze boju, od dva do tri minuta. Potom deglazirajte tiganj belim vinom i pustite da se krčka jedan minut. Dodajte paradajz i krčkajte otprilike od četiri do šest minuta, dok ne počne blago da se zgušnjava.
  4. Ocedite pastu i dodajte je u tiganj zajedno sa bosiljkom. Promešajte sve i začinite po ukusu.

 

Pasta sa brokolijem i tunjevinom

 

 Sastojci:

– 350 gr testenine – 250 gr brokolija – 2 vlašca – 2 kašike kapara – 85 gr zelenih maslina – sok i rendana kora limuna – 200 gr tunjevine u ulju –    1 kašika maslinovog ulja + malo za posipanje

 

Preporučujemo       – TONNY uski rezanci

 

Priprema

  1. Kuvati testeninu u slanoj vodi, prema uputstvu sa kesice. Za to vreme, isecite brokoli na male bukete. Dodajte brokoli i ostavite da ključa još 4 minuta.
  2. Dok se testenina i brokoli kuvaju, iseckajte vlašac i pomešajte ga sa prepolovljenim maslinama bez koštica, kaparima, tunjevinom, korom i sokom limuna.
  3. Ocedite vodu iz testenine i brokolija i dodajte ih u činiju sa tunjevinom. Sipajte maslinovo ulje i dobro izmešajte.
  4. Pre služenja, pospite odozgo sa još malo maslinovog ulja, dok se ljubiteljima ljutih ukusa preporučuje dosta bibera, čiji se ukus odlično slaže uz ovu pastu.

 

Pasta sa povrćem i šunkom

 

Sastojci:

– 500 gr testenine – 150 gr šargarepe – 100 gr praziluka – 100 gr čeri paradajza – 1 veća tikvica – 100 gr pršute ili šunke isečene na tanke listiće – 4 jaja – 50 gr brašna – muskatni oraščić – 80 gr sira ribanca – vezica peršuna – so, biber

 

Preporučujemo       – TONNY spirale

 

Priprema

  1. Testeninu skuvajte u dosta slane vode, prema uputstvu sa kesice i ocedite. Rernu zagrejte na 180° C. Šargarepu isecite na sitne kockice, tikvicu narendajte, a šunku isecite na tračice. Jaja razmutite s brašnom pa smesu začinite solju, biberom i muskatnim oraščićem.
  2. Izmešajte testeninu, šargarepu, tikvicu, pršutu i smesu od jaja i brašna, sve istresite u namašćenu vatrostalnu posudu i pecite 25-35 minuta.
  3. Nakon 15 minuta pečenja pospite jelo sirom pa vratite u rernu. Listiće peršuna krupnije naseckajte, pospite po musaki i poslužite.

 

Italijanska pasta sa piletinom

 

Sastojci:

– kuvani pileći file (4 šnicle) – 450 gr testenine – 220 ml italijanskog preliva za salatu – paradajz iseckan

 

Preporučujemo       – TONNY spirale

 

Priprema

  1. Iseckajte kuvanu piletinu na sitne delove i prelijte sa 2/3 italijanskog preliva za salatu i dobro promešajte.
  2. Testeninu kuvajte prema uputstvu sa kesice i iscedite. Dodajte testeninu piletini i pažljivo promešajte. Sipajte ostatak preliva i iseckan paradajz.

 

Originalni bolonjeze sos

 

Sastojci:

– 2 kašike maslinovog ulja – 6 režnjeva slanine – 3 čena belog luka – 2 glavice crnog luka – veza celera – 2 šargarepe – 1 kg mlevene junetine – 2 čaše crvenog vina – 800 gr paradajz sosa – 2 lista lovora – so – biber – 800 gr testenine – parmezan za posipanje

 

Preporučujemo       – SVEČARSKI uzani rezanci

 

Priprema

  1. Zagrejte maslinovo ulje u dubokom tiganju ili šerpi i pržite iseckanu slaninu dok ne poprimi zlatnu boju. Dodajte iseckan crni i beli luk i pržite dok luk ne omekša. Pojačajte temperaturu i dodajte mleveno meso. Kada se meso isprži dodajte vino i kuvajte dok se količina tečnosti ne smanji za trećinu. Smanjite temperaturu i umešajte paradajz, začine i celer.
  2. Poklopite šerpu i kuvajte na blagoj vatri oko 1 – 1,5 sat dok se sos ne zgusne, povremeno mešajući.
  3.  Testeninu skuvajte u posoljenoj vodi, prema uputstvu sa kesice. Procedite i podelite u tanjire. Preko paste stavite parmezan, a zatim sos. Preko sosa možete staviti sir i biber.

 

Pasta sa piletinom i pavlakom

 

Sastojci:

– 500 gr testenine – 300 gr pilećeg filea – 6 dl kisele pavlake – 300 gr šampinjona – so – origano – parmezan – 100 gr kačkavalja – 150 gr feta-sira

 

Preporučujemo       – SVEČARSKI široki rezanci

 

Priprema

  1. Iseckajte piletinu na kockice, posolite i pospite origanom, pa je pržite dok ne porumeni, a onda dodajte šampinjone iseckane na listiće. Kada se sve uprži (nestane vode), dodajte pavlaku.
  2. Testeninu skuvajte prema uputstvu sa kesice i procedite. Servirajte je i prelijte sosom, pospite malo rendanim kačkavaljem, kockicama feta-sira, i na kraju obilno pospite rendanim parmezanom.

 

Pene bolonjeze

 

Sastojci:

– po 80 gr šargarepe, praziluka i celera – 300 gr paradajza – vlašac  – čen belog luka – 2 kašike maslinovog ulja – 200 gr mlevenog mesa  – 2 kašike paradajz pirea – so, biber – 125 ml crnog vina – kašika mediteranskog začinskog bilja – 400 gr testenine – 60 gr parmezana

 

Preporučujemo       – TONNY makarone

 

Priprema

  1. Oprati šargarepu, oguliti, sitno iseći. Praziluk i celer očistiti, oprati, sitno iseći. Ostaviti nekoliko listića celera za garniranje. Paradajz preliti vrelom vodom oljuštiti, izvaditi semenke i iseći u kockice.
  2. Vlašac i beli luk oljuštiti, iseckati. Dinstati na ulju. Dodati mleveno meso, pa izdinstati. Povrće zajedno dinstati oko 3 minuta.
  3. Dodati pararajz pire, posoliti i pobiberiti. Usuti vino, pa kuvati oko 30 minuta. Na kraju dodati začinsko bilje.
  4. Testeninu kuvati u slanoj vodi, prema uputstvu sa kesice. Ocediti, osušiti i pomešati sa sosom bolonjeze. Pre serviranja posuti rendanim parmezanom i ukrasiti listićima celera ili bosiljka.

 

Pikantne taljatele sa slaninom

 

Sastojci:

– 500 gr testenine – so – 1 kg paradajza – 2 čena belog luka – ljuta papričica – 100 gr slanine (pančete) – 2 kašike maslinovog ulja – biber – kašičica naseckanog peršuna – 40 gr rendanog parmezana

 

Preporučujemo       – TONNY uski rezanci

 

Priprema

  1. Testeninu skuvajte u slanoj vodi, prema uputstvu sa kesice.
  2. Paradajz prelijte ključalom vodom, oljuštite i presecite na četiri dela, uklonite koštice i naseckajte. Beli luk oljuštite i naseckajte. Papričicu rasecite po dužini, uklonite semenke, i iseckajte što sitnije.
  3. Slaninu nasecite na trakice, pa je zajedno sa papričicom i belim lukom prodinstajte na vrućem ulju. Umešajte paradajz i dinstajte još pet minuta. Posolite i pobiberite. Testeninu ocedite, dodajte paradajzu i kratko zagrejte, promešajte i raspodelite na tanjire. Pospite peršunom i parmezanom.

 

Rezanci sa mlevenim mesom

 

Sastojci:
– 4 paradajza – 2 crvene paprike – 2 glavice crnog luka – 4 čena belog luka – 400 gr rezanaca – so – 4 kašike maslinovog ulja – 400 gr mešanog mlevenog mesa – 2 kašike paradajz pirea – biber – 200 ml supe (kocka)

 

Preporučujemo – SVEČARSKI široki rezanci

 

Priprema
1. Preliti paradajz vrelom vodom, oljuštiti mu kožicu, odvojiti semenke i meso iseckati na kockice. Papriku očistiti od semenki i belih kožica, pa je iseckati takođe na kockice. Iseckati sitno i beli luk.
2. Skuvati rezance prema uputstvu sa kesice u dosta slane vode. Zagrejati ulje u tiganju i ispržiti meso i luk. Dodati paradajz pire, posoliti, pobiberiti i dodati paradajz i papriku. Naliti supu i sve krčkati oko 10 minuta na tihoj vatri. Izmešati sos i rezance i servirati, po želji ukrašeno listovima peršuna, bosiljka ili posuto parmezanom.

 

Testenina sa dimljenom slaninom

 

Sastojci:

– 400 gr testenine – 1 kašika maslinovog ulja – 120 gr seckane dimljene slanine – 1 seckani crni luk – 1 seckani beli luk – 2 kašicice slatke mlevene paprike – 800 gr seckanog paradajza – rendani parmezan

 

Preporučujemo       – SVEČARSKI uzani rezanci

 

Priprema

  1. U velikoj posudi kuvajte testeninu prema uputstvu sa kesice. U međuvremenu, zagrejte ulje u dubokom tiganju koji se ne lepi i propržite slaninu 3-4 minuta, dok ne postane hrskava. Dodajte seckani crni i beli luk i mlevenu papriku, pa pržite još minut.
  2. Dodajte seckani paradajz, pustite da proključa i da vri oko 5 minuta, dok se masa ne zgusne. Dok se kuva, mešajte često, dodirujući dno kašikom.
  3. Ocedite pastu, po želji posolite i pomešajte sa sosom. Po želji, dok sipate u posude za posluženje, pospite odozgo rendani parmezan.

 

Testenina sa lososom i spanaćem

 

Sastojci:

– 500 gr spanaća – 1 crvena paprika – 2 čena belog luka – 1 glavica luka – 300 gr dimljenog lososa – 500 gr testenine – 3 kašike maslaca – 250 ml belog vina – 100 gr kisele pavlake – so – biber

 

Preporučujemo       – SVEČARSKI uzani rezanci

 

Priprema

  1. Očistiti, oprati i posušiti spanać. Iseći papriku na prutiće. Iseckati beli i crni luk. Iseći lososa na kocke. Skuvati testeninu prema uputstvu sa kesice.
  2. Zagrejati maslac i prodinstati luk. Dodati beli luk, posoliti, pobiberiti i začiniti čilijem. Dodati spanać i papriku. Kad spanać splasne, začiniti još jednom. Nakon 3 minuta naliti belo vino i krčkati daljih 2 minuta. Umešati kiselu pavlaku i losos, pa ostaviti još malo na vatri.
  3.  Procediti testeninu i umešati ih u preliv.

 

Taljatele sa sremušem i piletinom

 

Sastojci:

– 80 gr pinjola – 80 gr sremuša – 120 ml maslinovog ulja – 80 gr parmezana – so –  biber – 400 gr testenine – 200 gr pilećeg fileta – peršun

 

Preporučujemo       – TONNY uski rezanci

 

Priprema

  1. Prepeći pinjole u tiganju bez ulja. Umesto pinjola možete da dodate i orahe, bademe, kao i semenke suncokreta ili oljuštene semenke bundeve.
  2. Iseći sremuš na krupno.
  3. Sremuš i pinjole usitniti u blenderu, uz dodatak ulja. Umešati parmezan, posoliti i pobiberiti po ukusu.
  4. Ispržiti filete i iseckati ih na sitno.
  5. Skuvati testeninu u dosta slane vode, prema uputstvu sa kesice. Procediti i sačuvati malo tečnosti od kuvanja. Izmešati testeninu, tečnost od kuvanja, piletinu i pesto od sremuša. Servirati uz parmezan, po želji i ukrasiti peršunom.

 

Taljatele sa tunjevinom

 

Sastojci:

– 500 gr testenine – 2 čena belog luka – 1 glavica luka  – 2 konzerve tunjevine (u vodi) – so – 3 kašike putera – biber – 250 ml belog vina  – 100 gr kisele pavlake – svež peršun

 

Preporučujemo       – SVEČARSKI široki rezanci

 

Priprema

  1. Zagrejati puter i prodinstati sitno iseckan luk. Dodati tunjevinu (dobro oceđenu) i propasiran beli luk, posoliti i pobiberiti. Nakon nekoliko minuta naliti belo vino i krčkati daljih 2 minuta. Umešati kiselu pavlaku.
  2. Skuvati testeninu u slanoj vodi, prema uputstvu sa kesice. Ocediti i izmešati sa sosom. Servirati ukrašeno svežim peršunom.

 

Testenina sa ćuretinom i pečurkama

 

Sastojci:

– 350 gr testenine – so – biber – glavica luka – čen belog luka – 400 gr mešanih pečuraka (vrganja, bukovača, lisičarki) – ćureći file – 2 kašike maslinovog ulja – 2 grančice majčine dušice – 2 kašike balzamiko sirćeta – 250 gr pavlake

 

Preporučujemo       – TONNY široki rezanci

 

Priprema

  1. Testeninu skuvajte u slanoj vodi, prema uputstvu sa kesice. Beli i crni luk nasecite na kockice. Očistite pečurke i isecite ih na komade. File isecite na kockice.
  2.  U tiganju zagrejte dve kašike ulja, pa prodinstajte crni i beli luk. Dodajte pečurke i listiće majčine dušice, propržite ih, pa potom izvadite iz tiganja. Preostalo ulje zagrejte u masnoći od prženja, pa propržite na njoj meso. Vratite pečurke i sve začinite. Sipajte sirće i zakuvajte. Dodajte pavlaku i još malo kuvajte. Izvadite majčinu dušicu i začinite po želji. Testeninu ocedite i poslužite sa sosom. Po želji ukrasite svežim grančicama majčine dušice.

 

Testenina sa svinjetinom

 

Sastojci:

– 300 gr svinjskog buta, isečen na tračice – 300 gr testenine – kašičica kima – pola kašičice soli – pola kašičice bibera – kašika ulja – 3 čena belog luka, usitnjena – šolja bistre pileće supe – 1 dl soka od ceđene pomorandže – 2 kašike jabukovog sirćeta – kašičica smeđeg šećera – 2 šargarepe – kašika gustina – struk mladog luka

 

Preporučujemo       – SVEČARSKI široki rezanci

 

Priprema

  1. U posudi srednje veličine pomešajte kim, so i biber. Dodajte meso i dobro promešajte.
  2. U tiganju zagrejte ulje i dodajte začinjeno meso i beli luk. Pržite na tihoj vatri oko 2 minuta.
  3. U manjoj posudi pomešajte 3/4 šolje pileće supe, sok od pomorandže, sirće i smeđi šećer. Smesu dodajte mesu i belom luku. Dodajte i iseckanu šargarepu, i kada počne da vri, smanjite temperaturu. Kuvajte oko 8 minuta.
  4. Gustin dodajte ostatku pileće supe i promešajte. Konstantno mešajući sipajte smesu sa gustinom  mesu kako bi se jelo zgusnulo. Dodajte i iseckan mladi luk. Sačekajte da provri, smanjite temperatruru i ostavite da struji oko minut.
  5. Testeninu skuvajte prema uputstvu i procedite, a zatim pomešajte sa pripremljenim mesom.
  6. Poslužite pastu sa mesom i dekorišite po želji.

 

Testenina sa šunkom i parmezanom

 

Sastojci:

– 350 gr testenine – so – 200 gr praške šunke – ljuta papričica – 2 kašike maslaca – 2 kašike maslinovog ulja  – krupno mleveni biber  – parmezan

 

Preporučujemo       – SVEČARSKI uzani rezanci

 

Priprema

  1. Skuvati rezance prema uputstvu sa pakovanja u dosta slane ključale vode i dobro ih ocediti.
  2. Iseći šunku na trake ili kockice. Očistiti ljutu papričicu i iseckati je na sitne kockice.
  3. Zagrejati maslac i ulje, na masnoći propržiti papričicu i rezance. Dodati šunku i pržiti još malo. Posoliti, pobiberiti i servirati na tanjire. Posuti sveže izrendanim parmezanom. Uz ovo jelo odlično se slaže sveža hrskava salata i prepečeni beli hleb.

 

Zapečena testenina sa tunjevinom

 

Sastojci:

– 600 gr testenine – 50 gr maslaca – 50 gr brašna – 600 ml mleka – 250 gr kačkavalja – 320 gr tunjevine – 330 gr kukuruza šećerca – kašika peršuna

 

Preporučujemo       – TONNY makarone

 

Priprema

  1. Testeninu kuvajte oko 2 minuta kraće nego što je označeno na pakovanju. Rernu uključite na 180 C.
  2. Na umerenoj vatri otopite maslac i umešajte brašno, stalno mešajući da se ne pojave grudvice. Nakon jednog minuta postepeno dodajte mleko i mešajte dok ne dobijete gust beli sos. Sklonite sa šporeta i dodajte narendan kačkavalj, ostavite samo dve kašike kačkavalja sa strane.
  3. Procedite pastu, dodajte joj beli sos, tunjevinu, šećerac i peršun, dodjate još začina po želji. Sve prebacite u pleh ili vatrostalnu posudu i preko stavite ostatak narendanog kačkavalje. Pecite u zagrejanoj reni dok kačkavalj ne porumeni.

 

Zapečene spirale sa piletinom

 

Sastojci:

– 400 gr testenine – so – 1 veza peršuna – 1 veza celera – 250 gr koktel paradajza – 1 čen belog luka – 150 gr pilećeg fileta – 2 kašike putera – biber – 150 gr parmezana – 250 ml neutralne pavlake

 

Preporučujemo       TONNY spirale

 

Priprema

  1. Skuvati testeninu po uputstvu s pakovanja. Iseckati začinsko bilje. Paradajz iseći na četvrtine ili polovine, zavisi od veličine. Iseckati beli luk. Šunku iseći na tanke trake ili kockice. Zagrejati rernu na 180 stepeni.
  2. Zagrejati maslac, pa propržiti začinsko bilje, meso, paradajz i beli luk. Začiniti prema ukusu. Procediti testeninu i presuti ih u nauljenu vatrostalnu posudu. Rasporediti preko prodinstano povrće i meso.
  3. Razmutiti sir i pavlaku, posoliti i pobiberiti. Preliti i staviti da se zapeče (oko 10 minuta).

 

Sočne makarone iz rerne

 

Sastojci:

– 300 gr makarona – 250 gr sira – 200 ml mleka – 3 jaja – susam – 1 glavica luka -ulje – začin – mlevena slatka paprika – biber – 200 gr šunke

 

Preporučujemo       – TONNY makarone

 

Priprema

  1. Glavicu luka iseckati, i ispržiti na ulju. Dodati začin i mlevenu slatku papriku.
  2. Makarone kuvati prema uputstvu sa kesice, a zatim ih procediti.
  3. Sir izgnječiti, dodati jedno jaje i izmešati, zatim pola sira dodati u makarone.
  4. Tepsiju namazati uljem i sipati pola makarona. Zatim dodati proprženu šunku,pa ostatak drugog dela makarona. U ostatak sira dodati ostala dva jaja i  mleko. Preliti preko makarona. Posuti semenkama.
  5. Peći na 200 stepeni oko 30 – 35 min. Služiti toplo….