Testenina bez mesa

 

Albino pasta

 

Sastojci:

– 450 gr testenine – kašičica usitnjenog belog luka – 3 kašike rendanog parmezana – 4 kašike maslinovog ulja

 

Preporučujemo       – TONNY makarone

 

Priprema

  1. U šerpu sipajte vodu, posolite i kuvajte dok ne počne da vri. Dodajte testeninu i kuvajte 8 minuta. Nakon toga procedite testeninu.
  2. U tiganju blago propržite beli luk na malo ulja.
  3.  Dodajte testenini beli luk, maslinovo ulje i parmezan. Sve dobro promešajte.

 

Makaroni sa povrćem

 

Sastojci:

– 1/2 kašičice maslinovog ulja – 85 gr makarona – struk mladog luka, iseckan – 85 gr kukuruza šećerca – 85 gr graška – 1 crvena paprika (iseckana) – 2 jajeta – 150 ml mleka – 1 kašika majčine dušice – 50 gr kačkavalja – 2 kašike parmezana

 

Preporučujemo       – TONNY makarone

 

Priprema

  1. Rernu zagrejte na 190 C. Maslinovim uljem nauljite posudu za pečenje.
  2. Testeninu kuvajte u slanoj kipućoj vodi, prema uputstvu sa kesice. Dodajte povrće i kuvajte još 2 do 3 minuta dok pasta i povrće ne omekšaju. Procedite sve, a zatim sipajte u posudu za pečenje.
  3. Umutite jaja i mleko, a zatim dodajte i majčinu dušicu. Pomešajte rendani kačkavalj i parmezan i dodajte smesi sa jajima (ostavite malo mešavine sira sa strane). Posolite i pobiberite po ukusu. Sve to sipajte u pleh i pomešajte sa ostatkom fila. Ostatak sira stavite preko jela.
  4. Pecite u zagrejanoj reni oko 40 minuta.

 

Najbrža pasta u tri koraka

 

Sastojci:

– 3 kašike maslinovog ulja  – 4 čena belog luka  – 1 manji luk, iseckan – 800 ml konzerviranog paradajza  – 1 veza zelja, očišćenog – šaka svežeg bosiljka  – 500 gr testenine – 4 šolje vode (960 ml) – 100 gr rendanog kačkavalja  – so  – biber  – aleva paprika  – tucana paprika

 

Preporučujemo       – SVEČARSKI uzani rezanci

 

Priprema

  1. U velikoj šerpi zagrejte ulje, pa na njemu prodinstajte crni i beli luk oko 3 minuta. Zatim dodajte sve preostale sastojke, prelijte sa 4 šolje vode, stavite začine, posolite i sačekajte da provri.
  2. Kada provri, nastavite da kuvate 2 – 3 minuta, povremeno mešajući. Kada je gotovo, neće biti potrebe da se bilo šta cedi, jer će testenina da upije tečnost , a pasta će biti spremna za služenje.
  3.  Dodajte rendani kačkavalj i uživajte u brzoj večeri. Ako želite da ovu večeru učinite malo jačom, dodajte 150 gr iseckane i propržene slaninice.

 

Pasta primavera

 

Sastojci:

– 450 gr testenine – 3 šargarepe, oljuštene i isečene na tanke trake – 2 tikvice srednje veličine, isečene na trake – 1 crni luk, sitno iseckan – 1 žuta paprika, iseckana na trake – 1 crvena paprika, iseckana na trake – 2 kašike maslinovog ulja – so – kašika bibera – 15 čeri paradajza, prepolovljena – 3 kašike rendanog parmezana – začini po želji (bosiljak, majčina dušica, ruzmarin, žalfija…)

 

Preporučujemo       – TONNY spirale

 

Priprema

  1. Rernu zagrejte na 220 stepeni.
  2. U  plehu pomešajte ulje, povrće, posolite, pobiberite i dodajte začine. Polovinu povrća prebacite u drugi pleh i ravnomerno rasporedite. Pecite povrće u zagrejanoj rerni i dok šargarepa ne omekša, oko 20 minuta. Nakon 10 minuta pečenja promešajte povrće.
  3. Testeninu kuvajte u kipućoj posoljenoj vodi, prema uputstvu sa kesice. Procedite je, ali ostavite jednu šolju vode u kojoj se kuvala testenina.
  4. Pomešajte u velikoj činiji kuvanu testeninu i pečeno povrće, a zatim dodajte paradajz i čašu vode u kojoj se kuvala pasta. Po želji začinite testeninu i pospite je parmezanom.

 

Testenina sa sremušem

 

Sastojci:

– 400 gr testenine – 400 gr sremuša – 1 crni luk – 3 kašike putera – 250 gr rikota sira, ili krem sira – 10 kašika slatke pavlake – biber – so – muskatni oraščić

 

Preporučujemo       – TONNY široki rezanci

 

Priprema

  1. Oprati sremuš i tako mokrog ga ubaciti u šerpu i kuvati 2 minuta, da splasne. Izvaditi sremuš i iseći ga na krupno. Iseckati luk i ispržiti ga na kašiki putera. Pomešati 200 gr rikote sa 4 kašike slatke pavlake, pa umešati luk i sremuš. Posoliti, pobiberiti i dodati muskatni oraščić.
  2. Skuvati testeninu prema uputstvu sa kesice. Procediti testeninu i pomešati je sa pripremljenim sremušem. Ostatak rikote i slatke pavlake prokuvati i preliti preko paste. Po želji ukrasiti sremušem i parmezanom.

 

Pasta sa paradajzom i bosiljkom

 

Sastojci:

– 500 gr testenine – 300 gr paradajza – 2 kašike maslinovog ulja – 2 kašike mlevenog belog luka – crni luk – 3 lista bosiljka – so i biber – parmezan

 

Preporučujemo       – TONNY bigoli

 

Priprema

  1. U veliku šerpu stavite testenine, paradajz, maslinovo ulje, beli luk, crni luk, 2 lista bosiljka,so i biber po ukusu, i sve to preliti vodom.
  2. Pustite da provri uz često mešanje. Neka se kuva 10 minuta ili dok voda skoro potpuno ne ispari.
  3. Izvadite testeninu, iscedite i služite na tanjir. Dodajte još soli i bibera ukoliko je potrebno, pa  narendajte parmezan i dodajte iseckan list bosiljka. Po želji možete dodati i komadiće fete.

 

Pasta sa spanaćem i ovčjim sirom

 

Sastojci:

– 400 gr testenine – so – 1 glavica luka – 2 čena belog luka – 1 crvena ljuta papričica – 1 kašika hladno ceđenog maslinovog ulja – 450 gr spanaća – biber – 1 kašičica soka od limuna – 150 gr ovčjeg masnog sira

 

Preporučujemo       – TONNY široki rezanci

 

Priprema

  1. Testeninu kuvati prema uputstvu sa kesice. Iseckati crni i beli luk. Očistiti papričicu od semenki i takođe je iseckati.
  2. Zagrejati ulje u širokoj šerpi i propržiti crni i beli luk. Dodati sitno naseckan spanać i propržiti ga par minuta.
  3. Procediti testeninu i izmešati je sa iseckanom ljutom papričicom i polovinom sira. Začiniti sokom od limuna.
  4. Istopiti ostatak sira u šeripici. Servirati pastu u tanjire pa preliti sirom i pripremljenim spanaćem.

 

Pasta sa šparglama i koktel paradajzom

 

Sastojci:

– 600 gr špargli – 500 gr makarona – 400 gr koktel paradajza – 50 gr krem sira – 200 gr ekstra masne kisele pavlake – 1 veza bosiljka – nekoliko listova rukole – so – biber

 

Preporučujemo       – TONNY makarone

 

Priprema

  1. Oprati špargle i drške odseći u donjoj trećini. Preseći ih na prutiće duge 3 cm. Bariti špargle oko 12 minuta u ključaloj slanoj vodi. Procediti, ohladiti kratko pod mlazom vode sa česme i dobro ocediti. Koktel paradajz očistiti, oprati i iseći na polovine ili četvrtine.
  2. Za sos izmešati krem sir, kiselu pavlaku, so i biber. Bosiljak oprati, posušiti i iscepkati listiće. Ostaviti nekoliko listića sa strane, a ostale sitno iseckati i umešati u sos od sira i pavlake.
  3. Testeninu kuvajte prema uputstvu sa kesice i nakon toga je procedite.
  4. Izmešati špargle, pastu, paradajz i sos. Servirati posuto listićima bosiljka. Uz pastu poslužiti belo vino.

 

Pasta sa tikvicama i belim lukom

 

Sastojci:

– 2 tikvice srednje veličine – 60 ml devičanskog maslinovog ulja – 4 čena seckanog belog luka – 450 gr testenine – 45 gr rendanog parmezana – so – biber

 

Preporučujemo       – TONNY bigoli

 

Priprema

  1. Tikvice izrendajte tako da dobijete dugačke trake, nalik špagetama. Izrendane ih rasporedite po papirnim ubrusima, kako bi izvukli višak vode.
  2. U velikom tiganju zagrejte maslinovo ulje na srednjoj temperaturi. Dodajte beli luk i malo propržite, a zatim dodajte i rendane tikvice. Pržite sa tikvicama 7 do 10 minuta. Po želji dodajte so i biber.
  3. Na kraju, dodajte i vruću testeninu koje ste prethodno kuvali prema uputstvu sa kesice i ocedili. Odozgo pospite rendani parmezan, a po želji možete dodati i druge začine, poput origana ili malo peršuna, kao i povrće, poput šargarepe ili paradajza.

 

Sirnica sa lukom

 

 Sastojci:

– 2 crna luka – 250 gr kačkavalja ili srednje starog belog sira – 500 gr testenine – so – 50 gr putera – crni, mleveni biber

 

Preporučujemo       – TONNY spirale

 

Priprema

  1. Luk oljuštiti i iseći na kolutiće, a sir narendati.
  2. Zagrejati rernu na 150 stepeni.Testeninu kuvati prema uputstvu sa kesice, pa ostaviti da se ocedi, a onda, naizmenično sa sirom, ređati u vatrostalnu činiju. Posoliti i pobiberiti.  Zapeći u prethodno zagrejanoj rerni. Luk propržiti na puteru, pa time, pred služenje, preliti zapečenu sirnicu.

 

Rezanci bolonjeze bez mesa

 

Sastojci:

– glavica luka – čen belog luka  – 2 crvene paprike  – 3 kašike maslinovog ulja  – 400 gr nabubrelih sojinih ljuspica – kašičica cimeta  – kašičica aleve paprike – 1/2 kašičice kima  – so – biber  – 50 gr seckanih badema  – 2 kašike grožđica  – 100 ml belog vina – 500 ml domaćeg kuvanog paradajza – 400 gr testenine – 2 kašike peršuna ili bosiljak za dekoraciju

 

Preporučujemo       – TONNY uski rezanci

 

Priprema

  1. Iseckati crni i beli luk. Papriku iseći na kockice.
  2. Zagrejati ulje i propræiti ljuspice. Dodati crni i beli luk, kao i papriku. Pržiti 15 minuta, posuti cimetom, alevom paprikom, kimom, solju i biberom. Dodati bademe, grožđice, belo vino i paradajz, izmešati i krčkati 5 minuta. Kuvati testeninu prema uputstvu sa kesice i zatim procediti.
  3. Testeninu servirati sa sosom, posute peršunom ili bosiljkom.

 

Rezanci milaneze

 

Sastojci:

– 1,5 kg paradajza – 2 kašike maslinovog ulja – 2 glavice crnog luka – 1/4 kašičice praška za pecivo – 2 čena belog luka – kašičica šećera – so – biber – veza bosiljka – kašičica šećera – kašika peršuna – 400 gr testenine

 

Preporučujemo       – TONNY uski rezanci

 

Priprema

  1. Paradajz potopite na nekoliko minuta u vrelu vodu kako biste ga lakše oljuštili. Kad skinete ljusku, iseckajte ga sitno.
  2. Na maslinovom ulju propržite sitno seckan crni luk, posolite i dinstajte ga povremeno dolivajući vrlo malo vode (uspite je tek kad vam deluje da će se luk zalepiti za dno šerpe ili zagoreti). Luk mora sasvim da se istopi, a da biste to brže postigli, dodajte i malo praška za pecivo. Gotovo je kad luk postane zlatno-žut (skoro svetlobraon) i kašast. Tad dodajte paradajz seckan na kockice, sipajte čašu vode i dinstajte na laganoj vatri sat i po dodajući vodu po potrebi. Tokom kuvanja stavite i sitno seckan ili drobljen beli luk, šećer. Neki minut pre kraja kuvanja umešajte sitno seckan bosiljak, a kad sos mileneze skinete s vatre, dodajte i biber i sitno seckan peršun.
  3. Testeninu kuvajte prema uputstvu sa kesice i nakon toga procedite.
  4. Skuvan sos prelijte preko skuvanih testenina.

 

Bigoli u belom sosu sa tikvicom

 

Sastojci:

– 400 gr testenine – tikvica – pavlaka – trouglića topljenog sira – malo mleka – parmezan- so – biber – ulje

 

Preporučujemo       – TONNY bigoli

 

Priprema

  1. Tikvicu isecite na kockice ( ili izrendajte ) i propržite u vrelom ulju. Posolite i pobiberite po ukusu.
  2. Topljeni sir razmutite u šolji mleka pa dodajte tikvicama. Neka se sve zajedno malo prokrčka.
  3. Testeninu posebno kuvajte prema uputstvu sa kesice i nakon toga procedite
  4. Sjedinite sos sa testeninom i dodajte 1 pavlaku.
  5. Služite dok je još toplo.
  6. Odozgo pospite parmezanom.

 

Rezanci sa četiri vrste sira

 

Sastojci:

– 400 gr testenine – so – biber – luk – 4 mlada luka – 2 kašike maslinovog ulja – 300 ml supe od povrća – 200 ml pavlake – muskat – 2 kašike gustina – 100 gr gorgonzole – 70 gr parmezana – 50 gr pekorina – 100 gr rikote

 

Preporučujemo       – TONNY uski rezanci

 

Priprema

  1. Testeninu kuvati u osoljenoj vodi, prema uputstvu sa kesice. Dobro ih ocediti.
  2. Za sos oljuštiti luk i sitno ga iseckati. Mladi luk očistiti, oprati, iseći u tanke kolutove. Zagrejati maslinovo ulje u tiganju, pa propržiti stari i mladi luk.
  3. Dodati supu i kiselu pavlaku. Promešati, pustiti da sos prokuva, pa dobro začiniti solju, biberom i muskatom. Lagano zgusnuti dodajući gustin.
  4. Gorgonzolu iseći na komadiće, a parmezan i pekorino (tvrdi ovčji sir) sitno izrendati. Gorgonzolu, 50 gr rendanog parmezana, pekorina i rikote – dodati u sos i stalno mešajući pustiti da se zgusne u krem.
  5. U sos dodati kuvane rezance, promešati pažljivo, zagrejati i još jednom dodatno začiniti. Sve na dekorativan način rasporediti na tanjire, pa posuti preostalim rendanim parmezanom.

 

Testo sa makom

 

Sastojci: – 500 gr testenina – 200 gr mlevenog maka – 100 gr šećera u prahu

 

Preporučujemo       – SVEČARSKI široki rezanci

 

Priprema

  1. Rezance kuvati 2 – 3 minuta u velikom loncu, u slanoj kipućoj vodi, nakon toga ih procediti.
  2. Dodati mleveni mak i šećer u prahu. Rezance služiti tople.

 

Testenina s paprikom i sirom

 

Sastojci:

– 8 paradajza – 3 crvene paprike – 8 čenova belog luka – 400 gr testenine – so – biber – kašika maslinovog ulja – kašičica šećera – 75 gr svežeg sira – 2 kašike vlašca

 

Preporučujemo       – TONNY spirale

 

Priprema

  1. Paradajz kratko prokuvajte u kipućoj vodi da mu napukne kora, oljuštite ga, izvadite koštice pa ih narežite na kocke. Papriku očistite i narežite na tračice, a beli luk oljuštite.
  2. Testeninu kuvajte prema uputstvu sa kesice. Ugrejte ulje i pržite beli luk dok ne porumeni, pa ga izvadite. Na istu masnoću stavite papriku i pržite je 5 minuta. Dodajte paradajz i beli luk pa začinite solju, biberom i šećerom.
  3. Testeninu ocedite i pomešajte s umakom od povrća, pospite sve sirom i vlašcem i poslužite.

 

Testenina sa pestom od oraha i bosiljka

 

Sastojci:

– 400 gr testenina – 1 čen belog luka – pola vezice bosiljka – 100 gr oraha – 100 ml ulja repice – 2 kašike rendanog parmezana – 1 kašika putera – so – biber

 

Preporučujemo       – TONNY makarone

 

Priprema

  1. Testeninu kuvajte prema uputstvu sa kesice i nakon toga procedite.
  2. Beli luk i bosiljak krupnije naseckajte pa ih sa orasima i malo ulja izmiksujte štapnim mikserom. Polako potom umiksujte ostatak ulja dok ne nastane gust zeleni sos. Na kraju umešajte parmezan i po želji posolite i pobiberite.
  3. U širokom tiganju zagrejte maslac, ubacite oceđene rezance i dodajte pesto.

 

Testenina u sosu od votke

 

Sastojci:

– 350 gr testenine – 800 gr paradajza – 1 kašika putera – 2 seckana vlašca – so – 1 sitno seckan čen belog luka – prstohvat mlevene paprike – 125 ml votke – 150 gr slatke pavlake – 100 gr rendanog parmezana – šaka svežeg lišća bosiljka

 

Preporučujemo       – TONNY makarone

 

Priprema

  1. Kuvajte testeninu u slanoj vodi, prema uputstvu sa kesice. Ocedite, ali sačuvajte malo vode u posebnoj posudi. Operite paradajz, odstranite sredinu i izgnječite rukama.
  2. Puter otopite u velikoj posudi, na srednjoj temperaturi. Dodajte vlašac i propržite, povremeno mešajući dok blago ne omekša. Neka se prži oko 3 minuta, a zatim dodajte beli luk i mlevenu papriku i pržite oko 30 sekundi. Sklonite sa vatre i umešajte votku, paradajz i posolite po ukusu.
  3. Vratite šerpu na ringlu i ostavite da se krčka, mešajte često sve dok se alkohol ne iskuva (oko 7 minuta). Dodajte slatku pavlaku i kuvajte sos oko 3 minuta, dok se lepo ne zgusne. Na kraju, umešajte i parmezan i bosiljak.
  4. Pomešajte pastu sa sosom i dobro izmešajte i, ukoliko je potrebno, razredite malo vodom od testenine koju ste sačuvali. Probajte i po potrebi dosolite. Po želji, kada sipate pastu u činije za služenje, pospite odozgo dodatnim parmezanom i bosiljkom.

 

Rezanci sa pečurkama

 

Sastojci:

– 500 gr testenina – 300 gr šampinjona – 200 gr lisičarki – 100 gr vrganja – 150 gr polutvrdog sira – 400 ml pavlake za kuvanje – 2 čena belog luka – so – maslinovo ulje

 

Preporučujemo       – SVEČARSKI uzani rezanci

 

Priprema

  1.  Kuvajte rezance prema uputstvu sa kesice i nakon toga procedite.
  2. Na maslinovom ulju kratko propržite beli luk, pa kad zamiriše, dodajte iseckane pečurke. Začinite po ukusu, dinstajte pečurke dok sva voda ne ispari, pa dodajte pavlaku za kuvanje i sir i dobro promešajte. Sklonite sa šporeta i u sos dodajte rezance.