Zbog čega jesti testeninu ?

Puno je razloga zašto je upravo testenina najbolji izbor:

 Brzo se priprema
 Može se pripremati u kombinaciji s najrazličitijim drugim namirnicama
 Sastavni je deo piramide zdrave ishrane
 Nutritivno je vredna hrana
 Ima nizak glikemijski indeks
 Lako se vari
 Ima malu količinu mastnoće
 Bogata je proteinima
 Može se pripremati na bezbroj načina: kao samostalo jelo, prilog, salata….

Testenina je hrana s niskim glikemijskim indeksom (GI je ispod 50). Glikemijski indeks odražava brzinu varenja i apsorpcije namirnica koje su bogate ugljenim hidratima. Vrednost GI je između 0 i 100. Prema njemu se namirnice razvrstavaju s obzirom na to kako konzumiranje određene namirnice utiče na podizanje šećera u krvi u poređenju sa referentnom namirnicom, koja je glukoza sa GI=100. Viši GI znaći veće podizanje šećera u krvi.