Kako kuvati testeninu ?

kuvanjePrilikom kuvanja treba koristiti veliku posudu, 10 puta veće zapremine vode od neto težine proizvoda (na primer 400g testenine u 4 litra vode ). Testenina se stavlja u kipuću vodu i za željenu al dente tvrdoću kuva se tačno do vremena označenog na kesici proizvoda. Vreme kuvanja je različito i zavisi od oblika testenine. Na 4 litre vode treba staviti dve kašičice soli i to pre nego što voda počne ključati. Al dente (u prevodu prema zubu) je italijanski izraz kojim se označava način kuvanja testenine u kojem se ona kuva do trenutka dok je još čvrsta, ali ne više tvrda – još uvek pruža otpor kod ugriza, ali ju je potrebno žvakati zbog njene čvrstoće. Al dente testenina zadržava aromu i teksturu, a ukus nije „iskuvan“ već ostaje sadržan u testenini. Na taj način je omogućeno potpuno uživanje u pravom ukusu testenine. Al dente testenina za razliku od meko kuvane (prekuvane) ima niži glikemijski indeks – što znači da se u telu sporije apsorbuje glukoza, što je velika prednost, pogotovo za dijabetičare.