O testenini

Testenina je deo tradicionalne italijanske kuhinje i prvi put se pominje još 1154. godine na Siciliji.
jela5Nastala je u vreme kada su ljudi, baveći se poljoprivredom,iz generacije u generaciju pravili različite proizvode od brašna. U početku su testo mesili rukama i sušili ga na suncu. To je bilo jelo za siromašne građane sa juga Italije.pasta-openpic Može se podeliti na dve glavne kategorije: sušena i sveža. Sušena testenina se uglavnom proizvodi procesom ekstruzije.
I sveža i sušena testenina se proizvodi u velikom broju različitih oblika. Danas je poznato 310 različitih oblika. Testenina je generalno jednostavno jelo, ali se pojavljuje u različitim varijantama zbog toga što je vrlo univerzalan proizvod. Može da se služi kao predjelo, laki obrok, poput salate ili kao glavno jelo.Testenina sadrži vrlo malo masnoće – testenina sa jajima sadrži do 2,5 g na 100 g proizvoda, bogata je vlaknima ,pa daje veći osećaj sitosti nego pri konzumaciji hrane s manjom količinom vlakana, a i varenje je ubrzanije.Testenina je bogata proteinima koji su neophodni za rast i razvoj ljudskog organizma.classicitalianpastasaladŽitarice i jaja su dobar izvor vitamina B kompleksa. Svaki od njih ima različitu ulogu i uticaj. Vitamin B1 pomaže u prevenciji umora, dok vitamin B5 ima važnu ulogu u formiranju prenosnika impulsa (neurotransmitera) acetilholina, što znači da njegov nedostatak može dovesti čak i do promena u raspoloženju. Vitamin B12 je direktno vezan za aktivnost nervnih stanica, replikaciju DNK i stvaranje posebne materije koja utiče na raspoloženje S-adenosil-L-metionina (SAMe). Nedostatak vitamina B12 izaziva pernicioznu anemiju.